XHTML 1.0 Transitional//EN" > Hrvatska katolička župa sv. Ante - Povijest Župe
structure ministry contact links
 radio
Dobrodošli u hrvatsku katoličku župu sv. Ante!
state
flag_us

Na prijelazu u 20. stoljeće dvije veće grupe hrvatskih iseljenika dolaze u južnu Kaliforniju.  Prvi su bili Hrvati iz Dalmacije.  Tihi ocean ih je u mnogočemu potsjećao na Jadran, pružajući im mogućnost da se bave ribanjem te da se zaposle u lokalnoj ribarskoj i brodograđevnoj industriji.  Ova se grupa smjestila u San Pedru, gdje se većina crkveno integrirala u mjesnu katoličku župu, za njih simboličnog imena, Mary Star of the Sea.

Druga grupa dolazi iz Hercegovine i iz kontinentalne Hrvatske.  Smjestili su se u srcu Los Angelesa.  Zaposleni u građevinskoj industriji, u velikoj su mjeri doprinijeli impresivnom razvoju grada i okolice.

Iseljavanje se nastavilo također i tijekom 20. stoljeća.  Tri povelika hrvatska iseljenička vala zapljuskivala su tada šire područje Los Angelesa.  Hrvati su dolazili ovamo između dva svjetska rata, nakon II svjetskog rata i nedavno za vrijeme domovinskog rata.  Motiv seljenja je bio ekonomski i politički.

Da bi se pospješila crkvena integracija tolikih iseljenika, godine 1910. je osnovana katolička hrvatska nacionalna župa sv. Antuna te sagrađena sadašnja crkva pod vodstvom vlč. Anthony Žuvić.  Godine 1934. podignuta je župska dvorana koja je godinama izvrsno poslužila višestrukim zahtjevima župskog pastorala.  Godine 1996, veličanstveni novi župski centar nadomjestio je staru dvoranu.  Zgrada u kojoj su župski uredi i stan za svećenike sagrađena je 1967. godine.

ante

web izrada - šimac